Kawa ziarnista - jak wybrać najlepszą?

2019-05-14

Jeśli jesteś jedną z tych osób, która nie wyobraża sobie, jak można zacząć dzień bez kilku łyków aromatycznej kawy, dobrze trafiłeś. Świat bez kawy byłby po prostu niepełny i my to doskonale rozumiemy! Ważne jest jednak to, by wiedzieć, jak ją wybierać. Na co zwracać uwagę, tworząc swój własny ranking kawy ziarnistej https://arcyciekawa.pl/arcyciekawy-ranking-kaw/? Czy warto kierować się opiniami innych? Co sprawia, że kawa jest naprawdę dobra w smaku i dobra jakościowo? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Przede wszystkim: arabika czy robusta?

Kiedy zaczynasz tworzyć swój własny ranking kawy ziarnistej, musisz zacząć od odrobiny teorii. Znajdziesz bowiem dość sprzeczne tezy na temat tego, które ziarna będą lepsze i po prostu musisz mieć choć odrobinę wiedzy na temat tego, czym różnią się od siebie arabika i robusta.

Uprawa kawy na całym świecie generalnie opiera się na dwóch najważniejszych gatunkach ziaren: arabice i robuście. Dość powszechne twierdzenie, że arabika to wiele szlachetniejsze ziarna, nie jest pozbawione logiki: jest bowiem ona znacznie trudniejsza w uprawie niż robusta, przez co też będzie naturalnie droższa. Różni się przede wszystkim smakiem, aromatem i zawartością kofeiny. Oczywiście, że na smak wpływają również warunki klimatyczne, w których rosną kawowce. Okazuje się, że robusta ma ponad 50% olejków zapachowych więcej. Po nią zatem z pewnością sięgną osoby lubujące się w aromatycznym espresso - będzie ono gęste i oleiste, a w jego smaku można wyczuć słodycz, gorycz lub specyficzną kwaskowatość, w zależności od odmiany.

Czy jednak arabika jest lepsza? Nie da się jednoznacznie tego powiedzieć, bo jednak smak jest kwestią mocno indywidualną. Oprócz własnych preferencji smakowych, gdy tworzysz swój ranking kawy ziarnistej, musisz wziąć pod uwagę także swoje umiejętności parzenia kawy i rodzaje, w których gustujesz. Aby twój ranking kawy ziarnistej był miarodajny, musisz spróbować kilku mieszanek - nie zatrzymuj się tylko na 100% arabice.

Świeża kawa - co to właściwie znaczy?

Tworzysz własny ranking kawy ziarnistej, zatem musisz wiedzieć, co znaczy, że kawa jest świeża. To bowiem jedna z najważniejszych kwestii, która ma znaczenie dla jej smaku. Nawet jeśli masz naprawdę szczelny pojemnik, w którym przechowujesz swoją kawę, z biegiem czasu traci ona zdecydowaną większość swoich walorów smakowych i zapachowych. Niezależnie zatem, gdzie zaopatrujesz się w swoją kawę (sklepy, kawiarnie, palarnie kawy), jeśli chcesz rzetelnie stworzyć swój ranking kawy ziarnistej, musisz wziąć pod uwagę datę wypalenia kawy. I nigdy nie decyduj się kupować kawy, która taką datę z niewiadomych przyczyn ma ukrytą.

Świeża kawa była wypalona nie dalej niż 2 lata temu. Oczywiście, to nie jest złota reguła - niektóre zachowują bowiem świeżość tylko 6, inne natomiast aż 36 miesięcy. Dokładnie czytaj informacje o danych ziarnach - w ten sposób będzie ci łatwiej stworzyć ranking kawy ziarnistej.

Obejrzyj nasze video

@ Copyright 2018